. .

Архив

[ 07.07.2004 г. ]

Проектът бе официално открит. Пресконференцията се проведе в Дирекция Природен парк "Русенски лом". На събитието присъстваха представители на всички партниращи организации. Откриването бе отразено от различни медии - от БНТ и кабелните телевизии "ТОП", "Региана", "КИС-13", радио "Дарик", вестниците "Утро" и "Бряг". Снимки можете да видите тук.

[ 13.07.2004 г. ]

Председателят на фондация "Приятелска подкрепа" беше гост в сутрешния блок на кабелна телевизия "Делта" и в продължение на 30 минути представи целите, участниците и основните дейности на проекта, както и партньорите, с чиято финансова подкрепа ще бъде реализиран.

[ 15.07.2004 г. ]

В Природозащитен център на ДПП "Русенски лом" младежите от ДОВДЛРГ "Св. Димитър Басарбовски" и клуб "Млад еколог" на няколко групи изслушаха лекции и наблюдаваха видеофилми за биоразнообразието в природния парк. Снимки от мероприятието - тук.

[ 21.07.2004 г. ]

Сборна група от ДПП "Русенски лом", ДОВДЛРГ "Св. Димитър Басарбовски" и фондация "Приятелска подкрепа" извърши обиколка на Природен парк "Русенски лом" и уточни местата за почистване и обектите за отремонтиране в парка. Снимки от мероприятието можете да видите тук.

[ 28.07.2004 г. ]

Младежите от клуб "Млад еколог" и ДОВДЛРГ "Св. Димитър Басарбовски" гостуваха на II Районна служба за противопожарна и аварийна безопасност, гр. Русе. Там те научиха основите на пожарникарската професия, основната техника, която се използва, устройството на противопожарния автомобил и усвоиха най-важното за работа с пожарникарска стълба. Снимки от събитието - тук.

[ 03.08.2004 г. ]

Проведен бе велопоход до лесопарк "Липник" от младежите от клуб "Млад еколог". Заедно с децата и младежите от ДОВДЛРГ "Св. Димитър Басарбовски" осъществиха акция за почистване на територията около езерото. Бяха събрани и извозени над 3 куб. м отпадъци. След акцията децата и младежите обядваха сред природата, а най-малките разгледаха местния зоокът. Подробности за събитието - тук.

[ 06.08.2004 г. ]

Възпитаниците от ДОВДЛРГ "Св. Димитър Басарбовски" изработиха къщички за птици по техен собствен дизайн. Още същият ден някои от къщичките бяха поставени в лесопарк "Липник" от самите млади дърводелци. Мероприятието бе документирано със снимки, които можете да видите тук.

[ 10.08.2004 г. ]

Сборна група от фондация "Приятелска подкрепа", ДОВДЛРГ "Св. Димитър Басарбовски", ДПП "Русенски лом", кметството на с. Писанец и клуб "Млад еколог" огледа местността около селото и набеляза обектите, над които предстои да се работи през следващата седмица.

[ 17.08.2004 г. ]

При съвместна акция на клуб "Млад еколог", ДОВДЛРГ "Св. Димитър Басарбовски", ДПП "Русенски лом", Корпус на мира и жителите на с. Писанец с общи усилия почистиха района около местността "Голямата пещера", водоизточниците и еко-пътеките по маршрута. Поставено беше противопожарно табло, а указателните табели бяха изцяло отремонтирани и обновени. Сложени бяха и къщички за птици. Няколко ремаркета и каруци с отпадъци бяха извозени далеч от зоната на природния парк, а младежите и девойките имаха възможността да видят гнездо на бързолет, шипоопашата костенурка и да се забавляват сред природата. Още информация за всичко това - тук.

[ 20.08.2004 г. ]

Проведени бяха едни от най-сериозните акции по проекта. Децата и младежите от ДОВДЛРГ "Св. Димитър Басарбовски", клуб "Млад еколог" и Международен спортно-демонстративен център "Дако Даковски", гр. Варна имаха възможността да участват в акции по пожарогасене, съвместно с партньорите от Регионално звено "Пожарна и аварийна безопасност", гр. Русе. Преди обед   момичетата и момчетата заедно посетиха Басарбовския манастир и пещера "Орлова чука". Само на километър от скалния храм се проведе и занятието по потушаване на горски пожар, което бе широко отразено в медиите. В новините по   телевизия КИС бе излъчен подробен репортаж. БНТ също засне кадри от мероприятието. В късния следобед бе "запалена" сградата на ДОВДЛРГ, където участниците с общи усилия угасиха "пожара". Снимков материал от екскурзиите и занятието по гасене на горски пожар можете да видите тук, а от акцията в сградата на ДОВДЛРГ - тук.

[ 24.08.2004 г. ]

Проведен беше петият фестивал ЕКОАРТ в района на м. Батаклията с международно участие. Експонатите бяха изложени в импровизирана "галерия" в голямата пещера край с. Писанец, която бе почистена и подготвена за мероприятието от участниците в проекта. Тържественото закриване на фестивала се проведе в изложбената зала в гр. Русе, в което отново участваше група от включените в проекта.

30.08.2004 г. - Закриване на фестивала ЕКОАРТ V

 

[ 30.08.2004 г. ]

Извърши се ремонт на съоръженията в с. Иваново. Бяха отремонтирани две указателни табели и едната от тях - пригодена като кът за отдих.

[ 14.09.2004 г. ]

Беше извършен ремонт на съоръженията в района на селата Кошов и Червен. Участие взеха и хора от населението. Снимки от ремонта в двете села - тук.

[ 07.10.2004 г. ]

В продължение на няколко дни бяха обновени и отремонтирани и съоръженията в селата Сваленик и Нисово. Поставени бяха противопожарни табла в местността "Батаклията" на Природен парк "Русенски лом". Снимки - тук

[01.12.2004 г.]

През последните две седмици младите еколози осъществиха акции по семесъбиране и залесяване в лесопарк "Липник" и природен парк "Русенски лом". Около 1200 новопосадени дъбови дръвчета ще растат в района на Ивановските скални църкви. Вижте снимките от семесъбирането и залесяването.

[05.03.2005 г.]

Беше организирана акция за наблюдение на обектите в лесопарк "Липник" в края на зимата. "Зелени патрули" по двойки обиколиха маршрутите в парка и провериха наличието на поставените къщички и хранилки. С голяма радост констатирахме, че всички създадени от тях съоръжения са запазени. "Зелените патрули" контактуваха с гражданите и туристите, посещаващи парка, като им разказваха за биоразнообразието и указваха туристическите маршрути. Снимки от мероприятието - тук.

[12.03.2005 г.]

Официално обявена бе Декадата "Млади приятели на природата", посветена на Първа пролет и Седмицата на гората. В периода от 22 март - 2 април се проведоха викторина-състезание между децата от ДОВДЛРГ и клуб “Млад еколог” – “Аз защитавам природата”, конференция “Богатство на Природен парк Русенски лом”, конкурс за детска рисунка “Млад приятел на природата” и лекоатлетически крос в Лесопарка Липник.

 


Този проект стана възможен благодарение на финансовата подкрепа на фондация "ЕкоОбщност" по програма "Местни екоинициативи".
Изказваме нашата искрена благодарност!
Copyright © 2004, Петър Събев. Всички права запазени!